Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Pandjesbaas de klos door belastingplan

Geplaatst op: 22-09-2019, 10:24:43

Particuliere woningverhuurders gaan mindere tijden tegemoet, nu het kabinet een reeks van maatregelen tegen ze wil nemen. Dit onder druk van progressieve gemeentebesturen en de publiek opinie. Huisjesmelkers hebben nu eenmaal weinig vrienden. De branche waarschuwt dat ook huurders de dupe worden.

Een maatregel die er zwaar in hakt, is de aanpassing van box 3. Daardoor gaan veel spaarders vanaf 2022 geen belasting meer betalen, wat wordt betaald door hogere heffingen voor mensen die beleggen, al dan niet met geleend geld.

Heftig

Veel woningverhuurders hebben een stevige hypotheek. „Die mensen gaan meer belasting betalen over hun vastgoed en kunnen minder schuld aftrekken. De combinatie van die twee is heftig”, zegt Wiebe Brink van adviesbureau EY.

Belastingadviseur Maikel Luisman van KroeseWevers heeft een voorbeeld. „Iemand heeft een vastgoedportefeuille van €4 miljoen, waarvan €3 miljoen geleend geld. Nu betaalt hij €12.400 in box 3. Dat wordt in het nieuwe stelsel €40.200.”

Aderlating

Een andere aderlating dreigt doordat de WOZ-waarde minder gaat meetellen in de berekening van de maximale huurprijs. Dat kan er zelfs toe leiden dat panden uit het middensegment (€720-€1000 huur) terugvallen in de sociale sector, zegt directeur Laurens van de Noort van de vereniging van particuliere beleggers Vastgoed Belang. Hij voorziet dat de vrije huursector kleiner wordt. „Huurwoningen zullen worden afgestoten en in het koopsegment belanden.”

Fiscaal adviseur Paul van der Kwast vindt verkopen wel een prima keuze. „Dit is een goed moment. In Amsterdam is de bovenkant van de markt al aan het dalen. Wat je anders ook zou kunnen doen, is zodanig in de woning investeren dat je meer huur kunt vragen.”

Prins Bernhard

Grote woningbeleggers zoals prins Bernhard hebben hun bezittingen veelal ondergebracht in een bv, dus zij hebben geen last van de box 3-problemen. Het zijn de kleine particuliere beleggers die het hardst worden getroffen. „Veruit de meeste particuliere verhuurders, zo\'n 80%, verhuren maar één woning, bijvoorbeeld als aanvulling op hun pensioen. Die groep gaat geraakt worden”, zegt Van de Noort.

Is er geen fiscale ontsnapping mogelijk? Luisman en zijn collega Boris Meinders opperen om panden onder te brengen in een bv of een Fonds voor Gemene Rekening. „Dan word je belast naar het werkelijke rendement. Het nadeel is dat je ook betaalt over de verkoopwinst van een pand. Maar de kosten zijn wel allemaal aftrekbaar. Dus bij vastgoed is het altijd even puzzelen of het beter is dan in box 3”, zegt Meinders. Zowel hij als Brink van EY denken dat box 3 in de meeste gevallen de beste optie blijft. „Het rendement wordt door de hogere belasting wel minder aantrekkelijk. Maar het blijft aantrekkelijker dan andere opties”, aldus Brink.

Bron: bijdrage van Leon Brandsema en Pieter van Erven Dorens van 22 september 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina